dilluns, 3 de maig del 2010

Segons l’ACA la factura de l'aigua hauria de pujar prop d'un 80% en cinc anys per compensar els costos.

3cat24.cat 02/05/2010

El preu de l'aigua a Catalunya està desfasat del seu cost real. Almenys això és el que es desprèn d'un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que conclou que Catalunya es recapten 1.145 milions d'euros entre els usuaris mentre que el cost del servei és de 1.684 milions. Aquest mig milió llarg de diferència l'assumeix l'administració, una situació que s'agreujarà amb el pas dels anys. L'ACA calcula que el cost serà de 2.212 milions el 2015. Per això planteja la necessitat d'augmentar el preu del metre cúbic fins als 3,02 euros. Això suposa un augment del 78% sobre el preu actual, que està en els 1,70 euros. L'ACA entén que aquest increment s'hauria de fer de forma gradual i consensuada.

L'aigua és un bé imprescindible, però escàs, i ara per ara no surten els números. Segons el Pla de Gestió de l'Aigua 2010-2015 l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), entitat que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, el que costa abastir d'aigua els usuaris està molt per sobre del que reflecteix la factura.

En concret, amb els preus actuals, l'administració només recupera un 68% del que li costa donar servei a la població. En xifres absolutes això es tradueix en 1.145 milions d'euros de recaptació per 1.684 de despesa.

L'ACA preveu que els costos augmentaran amb els anys, especialment en un context on no paren de desenvolupar-se infraestructures per lluitar contra la sequera. En els últims temps s'han construït dessalinitzadores i depuradores i el Pla de Gestió de l'Aigua ja inclou un augment de 389 hectòmetres cúbics d'aigua en cinc anys, per reduir el dèficit hídric de les conques internes i poder recuperar els cabals ecològics de rius com el Ter. Per tot plegat, el 2015, la factura de l'aigua per a les administracions serà de més de 2.200 milions d'euros.

Amb aquestes perspectives, l'ACA planteja la necessitat de "crear nous instruments" que permetin finançar millor els costos del cicle de l'aigua. Traduït, això significa que el preu que paga l'usuari haurà d'augmentar. Concretament, al voltant d'un 78%, des dels 1,70 euros per metre cúbic actuals als 3,02 el 2015. En el Pla de Gestió de l'Aigua, que actualment està en procés d'informació pública i no és definitiu, l'ACA recorda que el preu de l'aigua representa només un 1% dels ingressos nets d'una família catalana. Tot i això, precisa que aquest augment, en cas que es produeixi, haurà de fer-se "de manera gradual i consensuada".

En comparació amb altres capitals europees, el que els ciutadans de Barcelona paguen per l'aigua és baix. A la capital catalana un metre cúbic d'aigua val uns 1,78 euros, mentre que a Berlín costa 4,92, a Londres 2,56 i a París 2,12 euros. Només a Roma el preu és més baix, uns 0,95 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada